Zonnecollectoren met vacuüm pipes zorgen voor een hoog rendement.

Zelfs bij vrieskoude hebt u nog warm water met de vacuüm pipes .

Zonneboilers met vacuüm pipes worden steeds meer ingezet in landen waar de omzetting van traditionele zonnecollectoren niet het gewenste resultaat heeft. Zo werkt een zonne-collector met vacuum pipes niet met zonne-warmte maar met zonlicht. De absorberende materie van de heat pipes zet gewoon licht om in warmte, waardoor deze collectoren ook als het vriest er toch nog in slagen warm water te leveren. Voor het Belgisch en Nederlands klimaat is het dan ook aan te raden om deze technieken te gebruiken.

Werking principe van een vacuüm buis !

Een vacuüm buis is een glazen buis met een dubbele wand waartussen een vacuüm gecreëerd werd van
(<5x10-5 Pa). Aan de binnekant van van de buis zit een licht absorberende laag die het zonlicht omzet in warmte . Deze warmte kan door de unieke isolerende eigenschappen van het vacuüm alleen maar aan de heatpipe afgegeven worden welke zich het midden van de glazen buis bevind. Al onze vacuüm buizen zijn gemaakt van sterk borosilicaatglas dat gekend staat voor zijn lichtdoorlatende eigenschappen.
Doordat 100% van de opgewekte warmte direct aan de heatpipes wordt afgegeven is het rendement van dit systeem vele malen efficiënter dan het platen systeem.

 

Werking van de heat pipe!

De warmte welke de vacuümbuis heeft afgegeven aan de heatpipe doet een vloeistof welke zich in de kern van de heat pipe bevind verdampen. Deze vloeistof verdampt reeds bij een relatief koude temperatuur. Deze vloeistof zet zich om naar gas (stoom) en stijgt naar het boveneinde van de heatpipe waar de condenser zit. Deze condensor neemt de warmte op het gas ( ook wel condensatie energie genoemd) en geeft deze door aan het manifold. De temperatuur van het gas is hierdoor sterk afgenomen met het resultaat dat deze condenseert naar zijn oorspronkelijke vloeibare toestand en weer naar de onderkant van de heatpipe vloeit.